Totalrenovering

Totalrenoveringen

Två arkitekter, Anne Christine Bergström och Nils Nilsson, är på väg att etablera sitt arkitektkontor Bergström & Nilsson i mitten på 1980-talet. En dag läser de en artikel i Dagens Nyheter om ett gammalt ödelagt gjuteri i Vasastan. Ägaren Familjebostäder vet inte riktigt vad de ska göra av den gamla förfallna byggnaden, som inte lämpar sig till bostäder. Anne Christine och Nils blir nyfikna på fastigheten och åker förbi Västmannagatan samma dag för att ta sig en titt. De berättar:

”vi blir förälskade i denna synnerligen bedagade sekelskiftesskönhet stadd i totalt förfall. Vi ilar vidare till Familjebostäder och inleder bearbetande diskussioner.”

I september 1987 förhyr de gjuteriet från Familjebostäder, med förutsättningen att de totalrenoverar huset i nära samråd med Stadsmuseum och Stadsbyggnadskontoret. Bergström och Nilsson flyttar nu in, och filmstudion Meyerateljéerna flyttar ut.

Fast innan arkitekterna flyttar in genomför det ett rejält renoveringsarbete. Efter flera månaders rensning efter förre hyresgästen ser byggnaden ut så här invändigt:

Verkstadsrummet. Foto Bergström & Nilsson.
Verkstadsrummet. Foto Bergström & Nilsson.
300 30 - Förfallet gjuteri balkong
Mot balkongen. Foto Bergström & Nilsson.
300 28 - Förfallet gjuteri ateljén
Den gamla svarvarverkstaden. Foto Bergström & Nilsson.

Om deras flytt till gjuteriet skriver Bergström och Nilsson följande:

”Förhyrningen var inte heller helt okontroversiell. Kapitalet ansågs ha tagit strupgrepp på kulturen. Att renovera var bara en lyxåtgärd. Vi hävdade att arkitektur är kultur och att det är snudd på kriminellt att låta en värdefull industribyggnad från sekelskiftet förfalla på grund av bristande kunskap & resurser.”

På våren 1989 är renoveringen klar. På fotona nedanför syns hur fastigheten såg ut före och efter.

300 26 - Förfallet gjuteri hela byggnaden
Gjuteriet framifrån innan renovering. Foto Bergström & Nilsson.
Färdigrenoverat
Gjuteriet framifrån efter renovering. Foto Bergström & Nilsson.

Några år senare när Familjebostäder säljer av fastigheter som ombildas till bostadsrätter så påbörjas en diskussion om gjuteriet som slutar med att Bergström och Nilsson köper fastigheten 1993.

 Läs vidare om arkitektkontoret…

Tillbaka 

 

Källor

Midgård 28, Gjuteriet: en kort historik. En sammanställning med material om husets historia, av Bergström & Nilsson.